16.5.2019

Audemars, Pierre: Yön kruunu

Pierre Audemars  
Yön kruunu

Otava 1964 – Otavan taskuromaani 45
The Crown of Night 1962 


“Surêten M. Pinaud on tuttavuus, josta Julian Symons kirjoittaa Sunday Timesissä: ”Mielestäni kaikkein valloittavin salapoliisi mitä viime vuosina on ilmestynyt kirjallisuuteen”
"Yön kruunu tuo Pierre Audemarsin ainutlaatuisen sankarihahmon myös suomenkielisten lukijain ulottuville. M. Pinaud etsii naispuolista myrkyttäjätärtä, joka operoi eri puolilla Ranskaa keräten aviomiehiä – ja heidän henkivakuutuksiaan. Nyt jäljet vievät kaukaiseen Vallormeen. Pariisin hälystä saapuva M.Pinaud tuntee joutuneensa keskelle idylliä: kylässä vietetään kaksoishäitä, viini virtaa, lautturi kuljettaa juhlijoita joen poikki, M.Pinaudin armeijatoveri asuu vieraanvaraisessa linnassa kylän lähellä. Voiko olla mahdollista, että ammattirikollinen on pesiytynyt tähän ympäristöön? Tilanne on hämmentävä, pulmallinen. Onneksi M.Pinaud uskoo, että jokaiseen ongelmaan on olemassa ratkaisu, mutta hänenkin on muutettava tutkimustensa suuntaa useamman kuin kerran, ennen kuin hän löytää myrkyttäjättären ja rauha palaa kylään.
Yön kruunu on todellinen herkkupala: sekä tyyli että juoni ovat virkistävän omaperäisiä, ja kaikkea sävyttää M. Pinaudin charmi ja inhimillisyys. Pierre Audemarsin sukujuuret johtavat Ranskaan, vaikka hän asuukin Englannissa ja kirjoittaa englanniksi.”


Tapahtumapaikka on ilmeisesti Ranskan itäosassa, Sveitsin ja Italian rajojen lähellä. Kyseessä on 146-sivuinen pienoisromaani, jonka puitteissa kirjailija ehtii hyvin kertoa tarinansa. Päähenkilöstä saa positiivisen vaikutuksen ja teoksesta välittyy inhimillisyys. Sääli, ettei kirjailijalta ole suomennettu muita teoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti