17.5.2019

Van Dine, S.S: Kanarialinnun salaisuus

S. S. Van Dine
Kanarialinnun salaisuus

1. painos Otava 1937
2. painos Otava 1962 – Otavan taskuromaani 32
The Canary Murder Case 1927 

 
”Philo Vance selvittää hämmentävän, arvoituksellisen murhan.”


"New Yorkin poliisin Center Streetin varrella sijaitsevan päämajan kolmannessa kerroksessa on salapoliisiosaston erityisessä murhien selvitysjaostossa suuri, luetteloita ja muistiinpanoja sisältävä rautakaappi.
Siinä on tuhansien muiden samankaltaisten joukossa pieni vihreä luettelokortti, johon on koneella kirjoitettu: Odell, Margaret. Läntinen 71. katu 184, syysk. 10. Murha: kuristettu n. klo 11 ip. Asunto tarkastettu. Jalokivet varastettu. Löysi kuolleena Amy Gibson, kotiapulainen.
Muutamin harvoin, jokapäiväisin sanoin oli siihen kirjoitettu karkea, koristelematon tieto eräästä kaikkein hämmästyttävimmästä rikoksista, joita tämän maan poliisin aikakirjoissa mainitaan - rikoksesta, joka on niin vaikeatajuinen, niin täynnä vastakohtaisia aineksia, niin ovela ja ainutlaatuinen, että sekä poliisilaitoksen että yleisen syyttäjänviraston kaikkein terävä-älyisimmät miehet monta päivää olivat täysin neuvottomia eivätkä tietäneet, mistä päin alkaisivat asiaa tutkia. Hämmentävän rikoksen selvitti vihdoin nerokas harrastelijasalapoliisi Philo Vance - jännityskirjallisuuden tunnetuimpia hahmoja!"


”S. S. Van Dinen rikostarinoista ja niiden keskushahmosta, konjakkia ja istanbulilaisia Régie-savukkeita nauttivasta Philo Vancesta tuli suosittu jo 1920-luvulla, alkaen seksuaalimurhaa kuvaavasta romaanista The Canary Murder Case, joka kohosi lyhyessä ajassa bestselleriksi. Van Dinen suosio kasvoi ja saavutti huippunsa 1930-luvun puolivälissä. Philo Vance esiintyi radiokuunnelmissa, ja romaaneista tehtiin useita elokuvasovituksia.”


Tämän amerikkalaisen kirjailijan oikea nimi on Willard Huntington Wright (1888-1939).


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 1937: ”Erittäin taitavasti sommiteltu salapoliisiromaani, juonena murhajuttu New Yorkin puolimaailmassa, jonka jutun amatööri ratkaisee »psykoloogisin menetelmin». Pystyy pitämään lukijaansa tietämättömyyden jännityksessä alusta loppuun saakka. – Aiheensa puolesta ei sovelias nuorisolle.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti