18.5.2019

Rabe, Peter: Tappajan anatomia

Peter Rabe 
Tappajan anatomia 

1. painos Otava 1962 – Otavan taskuromaani 28 
2. painos Otava 1972 - Rautaiset kirjat 10
Anatomy of a Killer 1960  


"Hän oli käynyt kovan koulun - ja tullut ammattimieheksi."


"Kun Jordan oli valmis, hän astahti äkkiä sivuun, sillä toinen oli kaatumassa hänen päälleen. Hän liikkui nopeasti ja taitavasti ja päästyään käytävään veti oven kiinni perässään. Sam Jordanin nopeus ei ollut kiirettä vaan taitoa. Ovi meni melkein kiinni ja töyssähti pehmeästi takaisin. Se ei sulkeutunut. Lattialla oven ja pielen välissä oli käsi. Joku nousi viheltäen portaita. Jordan kuunteli askelia ja kuunteli melodiaa. Kun hän ei ollut hetkeen katsonut kättä, hän potkaisi sitä, ja se hervahti pois tieltä. Jordan sulki äänettömästi oven ja lähti. 
Sam Jordan on ammattitappaja. Hän toimii kuin kone – tehokkaasti, häiriöttä. Sitten hänet palkataan hoitamaan Kemp. Juttu menee vinoon. Miekkonen on niin avulias, että suorastaan paljastaa kurkkunsa teloittajalle. Sitten tulee Betty, ruskeatukkainen tyttö. Jordanin hommassa ei saa olla tunteita. Hän saa maksun tehdystä työstä. Mutta nyt kone lakkoilee. Eikä sellaisella ole käyttöä.” 


Ymmärrän kyllä sellaisia ihmisiä, joiden mielestä nämä murhakirjat ovat raakoja ja sopimattomia. Tässäkin tarinassa moninkertainen ammattitappaja on päähenkilö, joka esitetään inhimillisenä olentona ja oikeastaan sympaattisessa valossa. Hänen toimeksiantajansa kuvataan epäinhimillisiksi konniksi. Tarinan nimi kuvaa hyvin sen sisältöä. Itse en kauhistu kuvitteellisia rikostarinoita, vaan seuraan tapahtumia ja juonen kehitystä niin kuin satujenkin lukijat tekevät. Sen sijaan kauhistun arkielämässä tapahtuvaa ihmisten toisiaan kohtaan osoittamaa huonoa kohtelua. Tämä on erilainen rikosjännäri ja ajatuksia herättävä kuvaus erilaisten ihmisten elämästä.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti