17.5.2019

Biggers, Earl Derr

Earl Derr Biggers
Pudonnut kukka

1. painos Otava 1938
2. painos Otava 1942
3. painos Otava 1962 – Otavan taskuromaani 35
Keeper Of The Keys 1932   


“Neljää miestä, jotka nousivat päivällispöydästä upeassa huvilassa Tahoejärven rannalla, yhdisti erikoinen side: häikäisevä laulajatar. Ellen Ladona, jonka kukin heistä oli voittanut vaimokseen – ja menettänyt seuraajalleen. Nämä miehet olivat: Dudley Ward, upporikas sanfranciscolainen ja illan isäntä, John Ryder, äveriäs kaivosmies, Frederic Swan, lääkäri, kurkkuspesialisti ja Luis Romano, temperamentikas oopperanjohtaja. Mutta seurueeseen kuului viideskin jäsen: pyöreä, kohtelias kiinalainen komisario Charlie Chan Honolulusta, johon sopi sananparsi: ”Ihmisiä metsästävä tiikeri on toisinaan ylen lihava. Mutta kuitenkin sen hypyt ovat ihmeteltävän varmat.” Ja ennen illan päättymistä tiikeri oli ryhtynyt seuraamaan murhaajaa, jonka uhri makasi Wardin työhuoneen lattialla. Komisario Charlie Chan on salapoliisikirjallisuuden rakastettavimpia sankareita, ei silti vähemmän vaarallinen pahantekijöille.”


Tätä kirjaa vaivaa Biggersin romaaneille tyypillinen lievä pitkäveteisyys. Tarina on kuitenkin täysiverinen salapoliisitarina yllättävine loppuratkaisuineen. Mukana on myös romanttinen sivujuoni. Kertomusta maustavat Chanin lausumat kiinalaiset sananlaskut.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 1938: ”Tekijän nimi on salapoliisiromaanikirjallisuudessa tunnettu ja hänen sankarinsa - kiinalainen salapoliisi Charlie Chan - on jo ennätetty havainnollistuttaa elokuvissakin. Nyt esilläoleva romaani kuuluu siihen hyvään salapoliisiromaanien keskitasoon, johon muutkin Biggersin kirjat yleensä on luettava. Juoni on tällä kertaa hiukan erikoinen: erään kuuluisan oopperalaulajattaren entiset aviomiehet ovat kutsutut kokoukseen yhdessä mainitun laulajattaren kanssa ja tässä tilaisuudessa sitten tapahtuu obligatoorinen murha. 

- Kuitenkin miellyttävät lukijaa Charlie Chanin kiinalaiseen viisauteen pohjautuvat hauskat mietelmät miltei enemmän kuin juonen seuraaminen.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti