16.5.2019

Fabian, Robert: Lontoon yössä

Robert Fabian  
Lontoon yössä 

Otava 1965 – Otavan taskuromaani 46
London After Dark 1954


“Yön aikana Lontoossa on olemassa kaksi kaupunkia. Tavallinen ihminen, joka kävelee kadulla tai istuu bussissa, näkee niistä vain yhden – kunniallisen Lontoon. Mutta toinen Lontoo, suurkaupungin turmeltunut nurja puoli, on koko ajan läsnä pinnan alla; se piilee sivukatujen hämärässä ja savuisten kahviloiden takahuoneissa. Scotland Yardin entinen superintendentti Robert Fabian tuntee perin pohjin Lontoon alamaailman. Näissä muistelmissaan hän kuvaa kokemuksiaan gangstereista, huumausainekauppiaista, prostituutiosta, kiristäjistä, nuorisorikollisista, huijareista – kaikenkarvaisista rikollisista, kaikesta mitä Lontoon yö kätkee.
Robert Fabian osoittaa vakuuttavasti, miten helposti varomattomuus ja lapsellinen uteliaisuus johtaa verkkoon, josta ei pääse pakenemaan. Hän antaa varoituksen, joka pätee kaikkialla, kaikissa kaupungeissa.”


Tässä mielenkiintoisessa kirjassa entinen Scotland Yardin superintendentti Robert Fabian kertoo esimerkkejä rikostapauksista ja pohtii poliisin työtä ja rikollisuutta laajemminkin.
”Tavallisen kansalaisen on pidettävä itsensä kurissa. Hän saattaa tarvita 100 puntaa, mutta hänen ei ole lupa varastaa sitä. Hän saattaa haluta tyttöä ennen avioliittoa, mutta on väärin antaa periksi sellaisille kiusauksille. Oli aika jolloin uskottiin helvettiin ja iankaikkiseen kadotukseen ja kaikki tiesivät Jumalan vartioivan jokaista ajatusta ja tekoa. Se oli varmasti hyvä tuki kiusausten torjunnassa. Vahinko ettei monella meistä enää nykyään ole tuota uskoa.”

Kirjaa lukiessa huomaa selvästi kuinka moraalikäsitykset ovat muuttuneen vuosien saatossa. Monet ennen rikoksiksi luokitellut asiat ovat nykyään yleisesti hyväksyttyjä, normaaliin elämään kuuluvia asioita. Osa tällaisesta kehityksestä on mielestäni erittäin huolestuttavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti