17.5.2019

Knox, Bill: Kuoleman tavaratalo

Bill Knox 
Kuoleman tavaratalo

Otava 1963 – Otavan taskuromaani 36
Death Department 1959


”Hillmanin tavaratalo kohosi jykevänä Glasgowin keskustassa kätkien seiniensä sisälle kokonaisen maailman: täynnä kiirettä ja määrätietoista toimintaa, tehokasta yleisön palvelua. Siellä tapahtui myymälävarkauksia kuten kaikissa vastaavissa paikoissa – mutta äkkiä varkaudet lisääntyivät uskomattomasti. On ilmeistä, että niiden takana on järjestäytynyt kopla, ja toimitusjohtaja Charles Farringdon pyytää poliisin apua. Näyttämölle astuvat ylitarkastaja Thane ja tarkastaja Moss, jotka ennen pitkää saavat vihjeitä eri suuntiin. Eräs epäilty on naisten osaston pääostaja Judith Marchand joka yllättäen katoaa. Pian jutun luonne muuttuu ratkaisevasti: poliisi tutkii kahta raakaa murhaa, joilla rikoskopla yrittää peittää jälkensä. Tapahtumat huipentuvat jännittävään takaa-ajoon itse tavaratalossa, keskellä alennusmyyntitungosta.
Bill Knoxin erikoisansiona on totuudenmukaisuus poliisin toimintaa kuvattaessa sekä uskottavat, sympaattiset henkilöhahmot: hänen poliisinsa eivät ole yli-ihmisiä eivätkä raakalaisia, vaan ihmisiä.”


Knox onnistuu jälleen hienosti viedessään lukijan Glasgowin poliisin mielenkiintoiseen arkeen. Miljöökuvaus ja henkilökuvaus ovat tässä kirjassa kohdallaan ja juoni on johdonmukaisesti etenevä. Niinpä tässä on hyvää vuosikertaa oleva mainio brittijännäri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti