20.5.2019

Sayers, Dorothy: Mainosmurha

Dorothy Sayers
Mainosmurha

1. painos Otava 1938
2. painos Otava 1960 – Otavan taskuromaani 3
Murder must advertise 1933


“Pymin Mainostoimisto oli Lontoon kunnianarvoisin, joten tuntui mahdottomalta, että Victor Deanin valitettavaan kuolemaan liittyisi mitään hämärää. Mutta toimiston uusi työntekijä Job Bredon osoitti tavatonta harrastusta edeltäjäänsä kohtaan. Tämä oli enteellistä, sillä lankonsa poliisitarkastaja Parkerin kautta hänellä oli läheiset suhteet Scotland Yardiin. Kun sitten poliisille ilmoittautui Morning Starin yritteliäs reportteri Hector Puncheon joka kertoi taskuunsa salaperäisellä tavalla ilmestyneestä paketista valkoista jauhetta, ja kun Lontoon yöelämän näkyvin hahmo Dian de Momerie yritti saada pilliä soittavan harlekiinin pauloihinsa, alkoi kutoutua verkko, joka lopulta vangitsi häikäilemättömän rikollisjoukkueen ja paljasti tavan, jolla se oli käyttänyt Pymin Mainostoimistoa hyväkseen.”


Tämä on niitä parempia Sayersin romaaneja. Lordi Peter Wimsey on kuitenkin ylimielinen kuten aina. Nyt hän pestautuu kerrankin elämässään oikeaan palkkatyöhön – tosin väärän henkilöllisyyden turvin. Mielestäni Sayersin dekkarit ovat yliarvostettuja ja hänen dekkarituotantonsa taso on vaihteleva. Käsillä oleva teos on kuitenkin lukukelpoinen. Sayers kuvaa mainostoimiston rutiinia kiinnostavasti ja asiantuntemuksella. Hän oli mainostoimistossa töissä ennen siirtymistään kokoaikaiseksi kirjailijaksi.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 1938: ”Tavanomainen salapoliisiromaanin juoni: teoksen sankari alkaa tutkia tapaturmalta näyttävän kuoleman todellista aihetta ja paljastaa lopulta sarjan erilaisia rikoksia erinomaisen älynsä avulla. Teoksen miljöö - mainostoimiston ilmapiiri - on sen mielenkiintoisin puoli; varsinainen salapoliisiromaanipuoli ei jaksa vetää mukaansa. Murhiakin alkaa siinä lopulta olla enemmän kuin tarpeeksi.”

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti